FitzHugh-Nagumo modellen er en differentialligningsmodel for de signaler der aktiverer bl.a. menneskekroppens skeletmuskler
– de såkaldte aktionspotentialer. Matematisk omhandler modellen en beskrivelsen af disse signaler ud fra koblede differentialligninger og er i modsætning til en del andre modeller på område tilgængelig på gymnasiets A-niveau, hvis man er indstillet på et lidt omfangsrigt arbejde. F.eks. i forbindelse med et studieretningsprojekt kan FitzHugh-Nagumo modellen sammen med idrætsfaget give en god indsigt i mekanismerne bag eksplosiv muskelkraft.
I artiklen som kan findes på dette link har jeg forsøgt at give et bud på hvordan man på gymnasieniveau kan bruge FitzHugh-Nagumo modelen i f.eks. et studieretningsprojekt med matematik A. Artiklen er bragt i LMFK-bladet nr. 4 2014, og kan frit hentes og anvendes til ikke komercielle formål, når blot der kildeangives ved anvendelse. Der tages forbehold for trykfejl.
Har man lyst til at arbejde mere med FizHugh-Nagumo modellen på gymnasialt niveau har jeg lavet en mere omfattende note, som efterfølgende er blevet gennemarbejdet og redigeret af B. Grøn og udgivet på L&R Uddannelse som en del af et projekt med frit tilgængeligt undervisningsmateriale. Materialet kan findes her og kan frit hentes og anvendes til ikke komercielle undervisningsformål, når blot der kildeangives ved anvendelse. Der tages forbehold for trykfejl.
Torsten Tranum Rømer
Kontakt: ttr@torstentranum.dk
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes