Skyggerosen og andre fortællinger om Jan består af noveller som trækker tråde mellem hinanden, og læst som et hele udgør de derfor en samlet fortælling. Alligevel har hver novelle sit helt eget udtryk, både hvad angår fortællestil, sprog og stemning.
I de forskellige noveller møder man fra barndom til pensionslivet, skildret gennem en række ualmindelige almindeligheder, livet på godt og ondt. Nogle gange alvorligt skildret, andre gange humoristisk.
Fortællingerne har selvfølgelig nogle rammer de udspiller sig i: En tidsperiode, en beskrivelse af det karaktererne foretager sig, deres tolkning af verden og deres oplevelser i helt konkrete situationer. Disse rammer, som i øvrigt ikke nødvendigvis er virkelighedstro, kunne for så vidt have været helt anderledes, for det er de menneskelige dilemmaer, følelser og tanker vi møder gennem livet og som affødes af mange forskellige situationer alt efter hvem vi er, som er forsøgt skildret.
Skyggerosen og andre fortællinger om Jan handler om medgang, modgang og ansvarsfølelse, venskab, kærlighed og ensomhed, kamp, sejr og nederlag samt om at både tage og overlade roret for så at gribe det igen. Jan og de andre personer som indgår i fortællingerne både skaber og rækker ud efter de omstændigheder som former deres liv og som ofte fører til uventede drejninger, ikke mindst fordi deres veje er snørklede og ofte krydses.
Jan er en mand, lige så normal og lige så unormal som de fleste andre. Hans liv er ikke helt let, men heller ikke meget svært. Og så er Jan sky af natur, selvom han egentlig ret godt lide mennesker.
Jan og Ole følges ad gennem barndommen, men i løbet af gymnasietiden, i slutningen af tresserne, glider de fra hinanden, og Birthe dukker op. Efter gymnasiet forfølger Jan drømmen som roer, mens Ole opfyldes af revolutionære tanker.
I de ni noveller, der kan læses separat, og som tilsammen udgør en fortælling om Jan, hører man også om en ekspræsident fra Latinamerika, en brugsuddeler fra Vangede og om hvordan Jan som ældre gymnasielærer lægger en overraskende plan for at hjælpe en elev i knibe. Hver novelle er sin egen, både hvad angår fortællerformen og karaktererne. Nogle gange er Jan hovedperson, andre gange biperson, og i et par af novellerne er han slet ikke med - andet end i tankerne.
For godt ti år siden og egentlig ret pludseligt, fik jeg en overvældende trang til fange på skrift, stemninger jeg mødte rundt omkring i Københavnsområdet. Jeg startede med at skrive små tekster som stort set alle udsprang af cykelture rundt i byen. Lidt efter lidt udviklede teksterne sig til historier, som på trods af at være den rene fantasi var ansporet af virkelige oplevelser eller iagttagelser. Jeg tror jeg begyndte at skrive som en slags afslapning, hvor tankerne og fantasien bare fik lov at galopere derudaf fra et mere eller mindre tilfældigt udgangspunkt.
Jeg har som regel ingen idé om hvor historierne ender når jeg begynder, og de skabes som en tanke mens jeg skriver. Mange af historierne kredser om de valg vi mennesker tager gennem livet. Valg der er præget af det sted man er født, de forhold man er dumpet ned i og så den person man delvist er født som og delvist udvikler sig til.
Da jeg havde skrevet i nogle år, begyndte jeg at læse lidt op. Nogle digte. Et par korte tekster. Jeg husker tydeligt den første gang jeg læste op. Jeg var i begyndelsen af trediverne og vidste ikke andet om litteratur end hvad jeg havde i bagagen fra barndommens højtlæsning, læseoplevelser gennem opvæksten, min skolegang, det jeg havde skrevet selv og så skønlitteratur på P1 - som jeg til gengæld var meget trofast lytter af. Uddannet i fysisk og matematik og fra tolvårsalderen fast besluttet på at blive blandt de bedste i kajaksporten, var alt ved situationen som fra en anden verden. Mærkelig, men dragende. Selvom det altid har været lysten til at skrive som har fået ordene ned på papir, gav det nu nok motivationen et lille nyk opad at fremføre det for andre.
Tanken om at kunne skrive noget som nogen ville udgive virkede i starten fjern. Det var en drøm, men egentlig fandt jeg den urealistisk. Det gjorde nu ikke så meget, for det var ikke derfor jeg skrev. Men årene gik og den elektroniske bunke af skrevne tekster voksede. På et tidspunkt besluttede jeg at sætte nogle af de noveller som havde en tematisk fællesnævner sammen til en samling, som jeg indsendte til forskellige forlag. Ingen bed dog på krogen, og med rette, for det strittede i alt for mange retninger.
Jeg forsøgte derefter at skrive en række af novellerne endnu mere i retning af et værk med et fælles tema, men heller ikke dette lykkedes. Tilsidst, sammen med en god kammerat der læste med, opstod idéen om en samlet fortælling. Dog kunne jeg se at med tre børn og arbejde som gymnasielærer ville færdiggørelsen have lange udsigter. En lejlighed bød sig imidlertid, da min hustru fik tilbudt arbejde i Frankrig, og jeg tog orlov fra gymnasiet så vi med vores tre børn kunne flytte derned. Jeg greb muligheden og ud kom, efter endeløse omskrivninger, tilpasninger og renskrivninger, Skyggerosen og andre fortællinger om Jan.
En stor tak går til min gode kammerat Søren, som har hjulpet mig med idéer og kritisk gennemlæsning igenem det meste af et år, samt til alle de andre som har læst med og støttet undervejs.
Skyggerosen og andre fortællinger om Jan udkom 4. februar 2021 på Forfatterforlaget Attika.
En læseprøve kan findes her.
Køb eller lån på biblioteket
Skyggerosen og andre fortællinger om Jan kan købes direkte på Forfatterforlaget Attikas hjemmeside, ved at klikke her.
Bogen kan også bestilles hos boghandlerne og i skrivende stund (juni 2021) har følgende boghandlere/butikker allerede bogen på lager:
Endvidere kan bogen lånes på biblioteket.
Ved at klikke her kommer du direkte til bestilling af Skyggerosen og andre fortællinger om Jan på bibliotek.dk, hvor du kan bestille bogen hjem til et bibliotek efter eget valg.
Torsten Tranum Rømer
Kontakt: ttr@torstentranum.dk
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes